In 4 stappen effectiever keuzes maken


We worden tegenwoordig zo overspoeld door keuzemogelijkheden dat we soms niet meer weten waar eerst te beginnen. Er is zo weinig tijd om zoveel plaatsen te ontdekken, mensen te ontmoeten, dingen te doen en daarin keuzes te maken.

Op die momenten voelen we ons vaak overweldigd. Zo overweldigd dat we ofwel vluchten in afleiding om toch maar niet te moeten kiezen, ofwel ter plaatse bevriezen en helemaal niets meer ondernemen, als het ware lethargisch worden.

Dus hoe werk je van daaruit?

1. Bepaal je richting Als je geen idee hebt waar je naartoe gaat, kan je eender waar uitkomen. Neem de tijd om te bepalen waar je jezelf ziet een jaar van nu? 2 jaar? 5 jaar? 10 jaar…? Je kan een doel stellen voor je professionele carrière, maar ook voor je relatie, voor je persoonlijke groei, je financiële situatie…

2. Plan je reis Als je je einddoelen duidelijk hebt, is het een goed idee om de stappen er naartoe iets meer concreet te maken. Creëer helderheid voor jezelf over wat er moet gebeuren, wat jij moet ondernemen om je te brengen waar je wil zijn. Wat is de eerste stap die je gaat zetten? Wat is de volgende stap? Misschien is het nodig om een opleiding te volgen? Om een bepaalde hoeveelheid tijd in je agenda vrij te maken? Om maandelijks een budget aan de kant te zetten?

3. Wijk niet van je route af Check nu bij elke (grote) keuze die je gaat maken of ze in overeenstemming is met je einddoel. Beantwoordt die job waarvoor je solliciteerde aan de dingen die belangrijk voor je zijn? Beantwoordt de persoon die je gaat daten aan het soort relatie die je zoekt? Stop met tijd en energie te verspillen aan dingen die niet in het verlengde liggen van wat je echt wil.

4. Vier de mijlpalen Elke reis kent zijn ups en downs. Zorg ervoor dat je niet alleen bezig bent je doelen te behalen maar er voldoende tijd is om van de reis zelf te genieten. Dat je er ook mee kan zijn als het even tegen zit en je je niet van je koers laat brengen (zie punt 3). Tenslotte kan je alleen door moeilijkere momenten échte appreciatie opbrengen voor de mooie momenten.