Kan je mijn ruimte houden?


photo credit: Kristina Flour

‘Holding the space’, ik vind dat zo’n ongelooflijk mooie uitdrukking.

Om de een of andere reden vind ik dat in het Nederlands minder krachtig klinken maar bon, het betekent dus ‘de ruimte houden’.

Meer in het bijzonder, de ruimte houden voor een ander.

Wat wil dat zeggen? Dat je er volledig voor een ander kan zijn. Je hoeft daar niets voor te doen, alleen maar te zijn. En hoe meer je aanwezig kan zijn, hoe beter je de ruimte kan houden voor een ander.

Heel vaak als we met een ander in interactie zijn, hebben we het druk met het communiceren van onze eigen mening en perspectieven. We connecteren met elkaar met een hele lading aan ervaringen, emoties, overtuigingen in onze rugzak en van daaruit beginnen wij een dialoog. Of moet ik zeggen twee monologen?

Als we de ruimte houden voor een ander, parkeren we al die bagage voor een poosje, en zijn we enkel aanwezig bij de ander. Met onze aandacht, met onze energie. We houden ‘de ruimte vrij’ voor een ander om zijn/haar emoties te verwerken, een verhaal te vertellen, een proces te doorgaan, in stilte samen te zijn… eender waar die persoon op dat moment nood aan heeft.

Ik mocht dit de afgelopen dagen van dichtbij exploreren na het heengaan van een goede vriend.

Van alle kanten mocht ik steunbetuigingen ontvangen en voor het eerst voelde ik heel precies wanneer iemand de ruimte kon houden en wanneer iemand daar niet toe in staat was.

Ik mocht ook observeren hoe mensen steun uitdrukten op verschillende manieren. Sommige met woorden, anderen met beelden, sommigen met stilte…

En het werd me duidelijk dat de vorm er niet toe doet. Het is de intentie erachter die de boodschap (ver)vult.

Als je de intentie achter je boodschap puur kan houden, helemaal gericht op de ander, is de ruimte houden is een van de mooiste cadeaus die je iemand kan geven.

Voel je dat je een ander wil helpen maar je slaagt er niet in omdat je eigen pijn of angst wordt getriggerd? Niet erg. Transparante authentieke communicatie doet op dat moment wonderen:

‘Ik zou er heel graag voor je willen zijn maar ik merk dat ik het er zelf moeilijk mee heb. Is er iets (anders) dat ik voor je kan doen?

Enjoy your space today...