Face Everything and RiseDie tweede invulling van FEAR is altijd mijn modus operandi geweest.

En weet je wat dat met je doet? Je wordt er onverwoestbaar van.


Mensen vragen me wel eens hoe het komt dat ik zo zelfzeker ben. Hierdoor dus.

Die zelfzekerheid betekent niet dat ik mezelf zo geweldig vind of beter dan een ander. Au contraire. Het betekent dat ik weet wie ik ben en waar ik voor sta. Het betekent dat ik weet welke wateren ik heb doorzwommen en tot waar ik mijn vlaggen heb gezet. Het betekent dat ik mezelf heb gedragen voorbij het punt waar anderen stopten en waar mijn mind vertelde dat mogelijk was.

Daardoor weet ik dat ik altijd op mezelf kan rekenen. Omdat ik trouw ben aan mezelf.


Een blakend zelfvertrouwen is niet iets waar je mee geboren wordt. Het zaadje weliswaar wel. Hoe je dat zaadje ontwikkelt, hangt van veel factoren af. Ik groeide op in een thuisomgeving waar ik op jonge leeftijd leerde zelfstandig handelen dus dat droeg daar ongetwijfeld aan bij. Bovendien heb ik ouders die er volledig ok mee waren dat ik mijn eigen mening uitdrukte en de wereld in vraag stelde dus dat scherpte de zoeker in mij. Maar dat zelfvertrouwen verder doen groeien, dat deed ik dus door mijn angsten onder de hand te nemen en te springen. Telkens opnieuw: in een nieuwe stad, in een nieuwe werkomgeving, in een job waar ik niet voor had gestudeerd, in een nieuwe taal, in een nieuwe relatie, in een nieuwe laag van mezelf...


En door telkens opnieuw uit mijn comfortzone te stappen in nieuwe ervaringen, groeide ik. Mijn kennis nam toe, mijn vaardigheden, mijn potentieel en… mijn zelfvertrouwen. De grote gemene deler in dit alles? ACTIE!


Ik leerde vloeiend Frans in een hoofdzakelijk Franstalig reclamebureau. Ik leerde sales door de telefoon op te pakken en mensen op te bellen, ongeacht de blunders die ik aanvankelijk sloeg. Ik leerde ondernemerschap door een bedrijf op te starten zonder enige voorkennis. Ik creëerde een training rond bewust ouderschap door al mijn kennis en ervaring als trainer en moeder te bundelen.

Actie dus. Telkens opnieuw een eerste stap. En na die eerste stap een tweede en een derde. En van daaruit zie je dan wel weer verder.


Als je het mij vraagt, kan dus ook iedereen ‘ondernemer’ zijn. De ondernemer van je eigen leven. Je moet slechts die eerste stap zetten…Drie oefeningen om je te sterken in je zelfvertrouwen:

  1. Stretch je grenzen Leg je limiet regelmatig verder dan waar je hoofd denkt dat mogelijk is of waar je ‘zin’ in hebt. Door dat te doen leer je onafhankelijk van je gedachten en gevoelens te handelen. Bv. als je van plan bent om 5 km te lopen, loop er dan op het moment zelf 6. Als je van plan bent om 10 pagina’s per dag te lezen, lees er dan nog eentje extra als je aan het einde komt.

  2. Neem je angst onder de arm Als we ons identificeren met angst, voelt het alsof we niet meer kunnen bewegen. De angst verlamt ons als het ware. Tracht in eerste instantie te voelen waar de angst zich situeert in je lichaam en probeer hem vervolgens te zien als een object dat je buiten jezelf kan zetten. Kijk ernaar en vorm je een beeld van hoe zwaar de angst is, wat de temperatuur er van is, welke kleur het heeft, welke densiteit of structuur, etc. Je zal merken dat hoe meer je dat invult, hoe makkelijker je ermee om kan gaan. Je kan je angst als het ware onder de arm nemen terwijl je de eerste stap zet in datgene wat je wil ondernemen.

  3. Intrinsieke motivatie Stel jezelf de vraag: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Als je daar helderheid over hebt, vraag je jezelf: ‘Hoe groot is de kans dat dat echt gebeurt?’ En tot slot: ‘Als ik over een jaar/vijf jaar/etc. zou terugkijken op deze situatie en het niet zou hebben gedaan, hoe zou ik me dan voelen?’