top of page

“HIGH TOUCH” – de opkomende megatrend van 2020


We zijn al halfweg 2019, en dus is het een goed moment om te beginnen met invoelen welke trends, uitdagingen en opportuniteiten er in 2020 zullen zijn. Terwijl ik verschillende geloofwaardige bronnen hierover raadpleegde, was er één trend die mijn aandacht trok. Het heet: “high touch”. High tech was een hele tijd geleden een trend, en die is onlosmakelijk deel geworden van ons leven: smartphones, online bankieren, sociale media, noem maar op. Talloze andere zaken die vaak zowel een zegen als een vloek lijken te zijn geworden in ons high tech tijdperk.

“High touch” betekent: persoonlijke connectie, niet digitaal maar in levende lijve, de aanwezigheid van levensvormen in het Hier en Nu. Voor mij zou dit niet de moeite zijn om te vermelden, als ik ook niet de kwaliteit van high touch benadrukte. Want laat ons eerlijk zijn, wat is het punt van aanwezig zijn voor en bij een ander, wanneer de verbinding armzalig is, oppervlakkig, geleid door andere motieven?

Vorige week had ik een high touch familiebijeenkomst (de ouders van mijn vrouw, die in Moskou wonen, waren een week bij ons op bezoek). Op een avond gingen we uit eten met een plaatselijke Griekse vriend. Nadat we ons eten hadden besteld, zag ik 5 andere mensen aan de tafel die allemaal naar hun smartphones aan het kijken waren en berichtjes stuurden. Het duurde maar een paar minuten, maar het illustreert perfect wat ik hier probeer duidelijk te maken.

High touch betekent niet zomaar de fysieke ruimte met elkaar delen. Het verdient die naam enkel en alleen (naar mijn mening) wanneer er ook een hoge kwaliteit van high touch is. Wanneer ik high touch zeg, bedoel ik ook hoge kwaliteit.

De basis van zo’n high touch is aanwezigheid. Alleen wanneer we present zijn voor elkaar, is er een verbinding waarin levendigheid leeft. Al het andere is een materiële voorwaarde (twee of meerdere lichamen in dezelfde fysieke ruimte) zonder levendigheid. Present zijn is een kunst op zich, het gaat over meer dan aandacht geven of interesse tonen. Oogcontact is een goed begin, niet voor heel even maar op een comfortabele, ontspannen manier oogcontact houden zonder er een drama van te maken.

Als aanwezigheid er is, is de volgende even belangrijke factor die high touch tot high touch maakt: “als wat ben je aanwezig?” Dit is een raadselachtige vraag die een bepaalt begrip vereist. Je kan present zijn als een pleaser, als een dochter of een zoon (een rol), een echtgeno(o)t(e), een eenzame cowboy of eender welke van de talloze rollen die iemand kan spelen in verschillende omstandigheden. Zolang je een rol hebt en er bewust voor kiest om die te spelen omwille van een hogere visie, is dat niet erg. Maar wel wanneer de rol jou heeft – en dat is de standaard manier van zijn voor de meesten van ons. Wanneer we gepantserd zijn door onze rollen terwijl we samen zijn, laat dat geen high touch toe – in het beste geval krijgen we de touch maar zonder de high.

Geen rol spelen betekent present zijn zonder motief of agenda. Simpelweg present zijn.

De derde kwaliteitsparameter die high touch definieert is context of visie. Wanneer je present bent (en niet in een rol), is de vraag: “Als wat ben je present?” Het antwoord daarop vind je altijd in de context, de visie die je bent – en van waaruit jij jezelf aanwezig maakt voor het Hier en Nu. Als jouw context, jouw visie liefde en empowerment is, en ben je aanwezig als liefde en empowerment. Of als je present bent als levendigheid, heling, licht enzoverder.

Nu hebben we het over High Touch!

Van hieruit kunnen we kijken naar hoe we high touch naar hogere kwaliteitsniveaus kunnen brengen. Het is een uitnodiging om ons samen te verheffen in een opgaande spiraal, het is extatisch, avontuurlijk, wonder-lijk.

Ik geloof ten diepste dat High Touch HET waardegoed zal worden van de komende decennia, en het begint hier en nu. Hoeveel meer uren die jij dagelijks levend doorbrengt wil je weggeven aan present zijn voor een stuk materie, zoals je telefoon, je tablet of je laptop?

De illusie die wordt geproduceerd door high tech lijkt op high touch maar is het absoluut niet. We zijn present voor een dood stuk materie. Levensenergie is in materie maar aanwezig op een heel dicht, laag freqentieniveau – probeer eens te vrijen met een steen en je zal zien wat ik bedoel 😉

Ik voorzie een krachtige opkomst van de terugkerende vraag van mensen naar high touch, persoonlijk, professioneel en collectief. Online studeren kan zeker voordelen hebben, maar het doet niets af van het feit dat je na twee uur online studeren in de aanwezigheid was van een steen. Als je ook maar een beetje gevoelig bent, voel je de subtiele leegte daarin. Een gebrek aan levendigheid, een gebrek aan high touch. We rennen ervan weg in onze verslavingen en afleidingen… maar we zijn ons niet waarlijk bewust van wat er écht aan de hand is.

De vraag naar high touch komt van diegenen die het verschil voelen tussen present zijn voor een steen of voor een kloppend hart. En ja, het is wél high touch wanneer de context bewust is en vervuld van een hogere waarde.

Ik zie een toename van bewuste mensen die samenkomen, misschien zelfs samen leven in high touch. De oude structuren van grote families zijn al afgebroken, maar misschien kunnen ze weer herleven als een bewuste grote familie… en misschien was dat vanaf het begin de reden voor deze inzinking. Wij mensen moesten eerst zoveel afstand ervaren, zoveel leegte en lijden die daarmee gepaard gaat, tot we er genoeg van hadden en roepen om high touch.

Levendigheid is het enige dat niet kan worden voortgebracht door dode materie.

Laat ons onze smartphones en laptops behouden, maar alleen als gereedschappen die ons een technologisch gemak bieden – en laat ons communiceren, leven, dansen, delen in HIGH TOUCH.

P.S.: het is mijn persoonlijke visie en een verlangen van mijn hart om een High Touch omgeving te manifesteren waar we de mogelijkheid hebben om te interageren en uiteindelijk te leven in High Touch. Ik zie een wereld waarin wij als gemeenschap toegewijd zijn aan samen Bewust Leven, aan zelfrealisatie, in een vrijgevige ruimte waarin zowel privacy als gemeenschap een plek hebben. Met doorlopende dagelijkse programma’s, regelmatige speciale evenementen zoals het vieren van nieuwe & volle maan, Q&A transformatiesessies, meditaties, Hojo etc… en een werkruimte waar we bezoekers kunnen verwelkomen om retraites en trainingen te doen. Ik verlang ernaar beschikbaar te zijn voor iedereen binnen de gemeenschap als mentor, om de gemeenschap te dienen met mijn gaven, om een microcosmos uit te bouwen van een Bewuste Samenleving, te beginnen met een kleine gemeenschap. Als dit met jou resoneert, laat het me dan weten, neem contact met me op. Dit is vanaf het begin een gemeenschapsproject: ik bied alles aan wat ik te geven heb, maar de visie kan zich enkel manifesteren door ons als een toegewijde gemeenschap. En ik weet dat het moet gebeuren.

Met liefde, ❤ Marc Steinberg

bottom of page