Hoe je je dag begint, bepaalt de rest van je dag...Een quote die ik de eerste keer live hoorde van Tony Robbins in Londen maar nadien nog vele keren oppikte van succesvolle auteurs en motivational speakers zoals Mel Robbins, Deepak Chopra, Robin Sharma, …


Om die reden begon ik een aantal jaren geleden met het creëren van een bewuste routine voor mijn eigen dag. ‘Priming’ zoals meneer Robbins dat noemt. Dat betekent dat je iets vaak genoeg herhaalt tot het zich ankert in je langetermijngeheugen en het een nieuwe routine wordt.

De eerste jaren werd mijn primen voornamelijk gevoed door een actieve mannelijke energie. Ik sprong mijn bed uit, dook mijn sportkleren in en ging recht de loopband op. Tijdens het lopen luisterde ik naar Youtube filmpjes en podcasts van Tony Robbins, Wayne Dyer, Les Brown, Esther Hicks e.a. Ik deed buikspieroefeningen en sloeg mijn energie in circulatie op de bokszak. Vervolgens sprak ik een intentie uit voor de dag en benoemde ik alle dingen waar ik dankbaar voor was, zelfs als ik ze nog niet had.

Ik had immers geleerd dat spreken (creëren) vanuit schaarste nog meer schaarste creëert terwijl spreken vanuit overvloed net meer overvloed aantrekt.

Dit hele primen nam doorgaans een 45 minuten in beslag waarna ik me douchte en aan de rest van de dag begon.

In het begin van dit jaar voelde ik de nood aan een rustiger en zachter start van de dag, een iets vrouwelijkere energie zoals ik het zelf label.

Sindsdien begin ik mijn dag met het verzoeken om begeleiding en ondersteuning van mijn gidsen. Vervolgens mediteer ik en/of visualiseer ik. Dat ziet er uit zoals het juist voelt voor mij in het moment. Soms is dat enkel mediteren. Vaak ga ik ook even bewust inademen wat ik voor mezelf wens en uitademen wat me niet langer dient. Vervolgens spreek ik een bewuste intentie uit voor wat ik die dag wil ervaren en druk ik dankbaarheid uit voor alles wat er al is. Tenslotte doe ik nog wat yogaoefeningen om mijn lichaam te stretchen en te balanceren.


Daarna komt al de rest pas. Mijn huishouden, mijn dochter, mijn telefoon, mijn sociale media, …

Nu ik beide heb ervaren, voel ik de kracht en mogelijkheden van beide energieën. De ene is niet beter of slechter dan de andere. Er is gewoon wat het best werkt voor jou op een bepaald moment. Alles kan, alles mag.

Wat ik wél met zekerheid kan zeggen inmiddels, is dàt het werkt, je dag bewust beginnen en je zelfzorg op de eerste plaats zetten.


En als je vervolgens diezelfde dag leert afsluiten met drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent of gewoon een bewuste terugblik.

Wel, dan wordt elke dag de moeite waard…SoulFood

Dit filmpje is één van mijn lievelingsfilmpjes om de dag met een sterke mindset te starten:

https://www.youtube.com/watch?v=c3gk_OGd_n8&t=3s


Moeilijk met in actie schieten?

Dan is Mel Robbins haar 5 second rule techniek de ideale support voor jou: https://www.youtube.com/watch?v=2n41e9su3fM


Of doe de priming oefening van Tony Robbins zoals hij ze leert in zijn UPW workshop: https://www.youtube.com/watch?v=faTGTgid8Uc