Ondernemen is zoals bevallenOndernemen is zoals bevallen


Dat is nog al eens een statement om een blog mee te beginnen, niet?

Maar het is zo voor mij: ondernemen is zoals bevallen. Je doet dat gewoon, no questions asked.


Als ik terugblik op de afgelopen, weldra 8, jaren als ondernemer dan kruist meer dan eens de gedachte: ‘Hoe heb ik dat ooit klaargespeeld?’, door mijn hoofd.

Inmiddels zijn we al vijf keer van trainingslocatie veranderd en volgend jaar staan er weer twee verhuizen voor de boeg. Van het volledig inrichten van een casco venue tot het zelf verzorgen van catering, een voormalig klooster, een kasteel, een herenhuis, … we hebben het intussen zo een beetje allemaal gehad.

Waarbij ik acht jaar geleden alles in mijn uppie deed, is er inmiddels een team van 3 mensen die helpt in de logistieke ondersteuning, de sales en de community support.

Het is me een gigantische reis geweest van bloed, zweet en tranen maar ook van enthousiasme, toewijding en vertrouwen. Van overgave, inzet en loslaten.

Net zoals… een bevalling dus.


Elke dag opnieuw opteren voor vertrouwen, elk moment opnieuw te kiezen voor creatie in plaats van je ten prooi te laten vallen aan de talrijke kopzorgen die met ondernemerschap verstrengeld lijken te zijn. Telkens opnieuw de keuze maken om je beperkende gedachten te doorbreken en je angsten onder de hand te nemen in plaats van ze je te laten weerhouden. Bewust Leven 1 (één van onze signature trainingen) in de praktijk, elke dag opnieuw…

Dat is wie ik op dagelijkse basis in mijn ondernemerschap kies te ‘zijn’.


Doch als mensen mij vragen: ‘Hoe doe je dat toch allemaal: een business runnen, 16 uur per week lesgeven en een kind om de week opvoeden?’, antwoord ik: ‘Ik ‘doe’ dat gewoon.’

Want ja, de eerste sleutel ligt hem in het wie je kiest te ‘zijn’, dat las je hierboven al. Echter, het tweede sleutelwoord is ‘doen’. Ondernemerschap staat namelijk ook gelijk aan actie, aan beweging. Als het niet beweegt, is het geen ondernemerschap, zou ik zelfs zeggen. Constant voorwaarts bewegen, anticiperen, jezelf heruitvinden, … al die dingen maken deel uit van ondernemerschap. Maar het belangrijkste van alles is dus doen, actie! Je praat er niet zomaar over, je doet het gewoon. Je gaat niet eindeloos palaveren over wat er mis kan gaan, je springt gewoon. Je bent niet enkel een held in ideeën bedenken, je voert ze ook uit.

Falen bestaat niet, er bestaat alleen maar leren en groeien.

Bevallen dus…